Har du ikke vært innlogget etter 24.06 kl. 07.00, må du bytte passord. Les mer under ''Du må opprette nytt passord'' som ligger på forsiden
Bilde

Havrotto fra Den Sorte Havre

På Tveter Gård i Våler i Østfold har det vært dyrket havre i mange hundre år, sannsynligvis tilbake til vikingtiden. Her bor familien Anstensrud, nøye og flinke gårbrukere, som liker å kunne fortelle nøyaktig hvor et produkt kommer fra og hvordan det er laget.
Svarthavren har vært dyrket i Norge siden før vikingtiden, og er optimalt tilpasset det norske klimaet. Svarthavre er en egen havreart med en annen ernæringsmessig sammensetning enn den vanlige hvite havren. Det er cirka 50 prosent mer umettet fett og 15 prosent mindre karbohydrater i svarthavre enn i vanlig hvit havre. Svarthavren er også mer motstandsdyktig mot sykdommer, noe som gir renere produkter enn vanlig havre. Den Sorte Havre trenger ikke å sprøyte kornet sitt. Svarthavre har ellers fått navnet sitt på grunn av fargen på det ytterste skallet som er sort. Svarthavren ble nærmest utradert på kort tid da man begynte å importere hvit havre fra Tyskland for omtrent 150 år siden. Dette var fordi den hvite havren gir mye mer avling på målet enn svarthavren. Heldigvis har svarthavrearten overlevd i elitetravhestmiljøet hvor denne havrearten er blitt brukt til hester som skal yte det lille ekstra. Visste du at Steel Cut havregryn fra Den Sorte Havre også er ypperlig i middagsretter hvor man typisk ville brukt for eksempel ris, cous cous eller bulgur? En av våre middagsfavoritter er “Havrotto”. Denne kan du lage som tilbehør til kjøtt eller fisk!

 

Oppskriften (4 porsjoner):

•  4 dl usprøytet Steel Cut havre
•  2 stk sjalottløk, finkuttet
•  3 dl hvitvin
•  8 dl kyllingkraft
•  50 g parmesan
•  4 ss gressløk, finkuttet

 

Slik gjør du:

1) Fres sjalottløk blank i en stor kjele, og ha over havre.

2) Hell over hvitvin og kok inn.

3) Ha i over halvparten av kyllingkraften og kok, spe på med mer kyllingkraft underveis (ikke la havre koke tørr, rør underveis)

4) Når havren er ferdig kokt (ca 20/25 min), ha over parmesan og gressløk, smak til med salt.


Artikkelbilde Tre sorter – hundrevis av varianter

Botanisk sett skjelnes det bare mellom 3 sorter kaffe; Coffea Arabica, Coffea Robusta og Coffea Liberica. Den siste av disse utgjør kun mellom 1-2 prosent av all kaffe som dyrkes, og er i praksis uinteressant – også fordi den kvalitetsmessig ikke kan konkurrere med de to andre sortene.

Artikkelbilde Salsus - til maten som trenger kraft

Vårt mål er like enkelt som det er vanskelig: Å produsere verdens beste krafter og sauser til profesjonelle kokker.

Artikkelbilde Quorn - Protein for the planet

Quorns magi ligger i den unike ingrediensen mycoprotein, som er et vegetabilsk næringsrikt protein (fri for soya), med høyt fiberinnhold og naturlig lavt innhold av mettet fett.

Artikkelbilde Sjekk vårt miljøvennlige serveringssortiment!

Papstar Pure. Serveringsprodukter basert på fornybare råvarer! Møt kundenes forventninger om servering i ny bærekraftig emballasje. Sjekk vårt brede sortiment innen trebestikk, pappsugerør, palmebladtallerkener, varmmatbokser i papp og sukkerrør mm.

Artikkelbilde Bli oppdatert på de nyeste mattrendene!

En ny utgave av Nortura PROFF sitt populære trendmagasin er ute nå. Her kan du oppdatere deg på de nyeste mattrendene - og få oppskrifter og inspirasjon. Her er en liten smakebit: