Havrotto fra Den Sorte Havre

Sidenavigasjon

Bilde

Havrotto fra Den Sorte Havre

På Tveter Gård i Våler i Østfold har det vært dyrket havre i mange hundre år, sannsynligvis tilbake til vikingtiden. Her bor familien Anstensrud, nøye og flinke gårbrukere, som liker å kunne fortelle nøyaktig hvor et produkt kommer fra og hvordan det er laget.
Svarthavren har vært dyrket i Norge siden før vikingtiden, og er optimalt tilpasset det norske klimaet. Svarthavre er en egen havreart med en annen ernæringsmessig sammensetning enn den vanlige hvite havren. Det er cirka 50 prosent mer umettet fett og 15 prosent mindre karbohydrater i svarthavre enn i vanlig hvit havre. Svarthavren er også mer motstandsdyktig mot sykdommer, noe som gir renere produkter enn vanlig havre. Den Sorte Havre trenger ikke å sprøyte kornet sitt. Svarthavre har ellers fått navnet sitt på grunn av fargen på det ytterste skallet som er sort. Svarthavren ble nærmest utradert på kort tid da man begynte å importere hvit havre fra Tyskland for omtrent 150 år siden. Dette var fordi den hvite havren gir mye mer avling på målet enn svarthavren. Heldigvis har svarthavrearten overlevd i elitetravhestmiljøet hvor denne havrearten er blitt brukt til hester som skal yte det lille ekstra. Visste du at Steel Cut havregryn fra Den Sorte Havre også er ypperlig i middagsretter hvor man typisk ville brukt for eksempel ris, cous cous eller bulgur? En av våre middagsfavoritter er “Havrotto”. Denne kan du lage som tilbehør til kjøtt eller fisk!

 

Oppskriften (4 porsjoner):

•  4 dl usprøytet Steel Cut havre
•  2 stk sjalottløk, finkuttet
•  3 dl hvitvin
•  8 dl kyllingkraft
•  50 g parmesan
•  4 ss gressløk, finkuttet

 

Slik gjør du:

1) Fres sjalottløk blank i en stor kjele, og ha over havre.

2) Hell over hvitvin og kok inn.

3) Ha i over halvparten av kyllingkraften og kok, spe på med mer kyllingkraft underveis (ikke la havre koke tørr, rør underveis)

4) Når havren er ferdig kokt (ca 20/25 min), ha over parmesan og gressløk, smak til med salt.


Artikkelbilde Bli oppdatert på de nyeste mattrendene!

En ny utgave av Nortura PROFF sitt populære trendmagasin er ute nå. Her kan du oppdatere deg på de nyeste mattrendene - og få oppskrifter og inspirasjon. Her er en liten smakebit:

Artikkelbilde Hva er lokalmat?

«Mat- og drikkeprodukter med en lokal identitet/særegen opprinnelse eller spesielle kvaliteter knyttet til produksjonsmetode, tradisjon eller produkthistorie.» - matmerk.no

Artikkelbilde Egg og eggprodukter

Egg er et basisprodukt på de fleste kjøkken. Det er både lønnsomt og veldig anvendelig.

Artikkelbilde Håndpillede reker på dillvaffel

Rekesmørbrød! Denne fantastiske kombinasjonen av salt og søtt, crunsj og duften av sjø, gjør smaksopplevelsen komplett!

Artikkelbilde Brødrene Øyo kniver

Brødrene Øyo på Geilo har laget verktøy, økser, kniver, kjøkkenutstyr og gaveartikler i over 130 år. Kvalitet er grunnstenen i familiebedriften, og slik har det vært siden Knut Øyo startet historien i 1882.