Pinnekjøtt
Pinnekjøtt kommer i to ulike varianter, urøkt og røkt. Hvilken øltype som passer avhenger av om man har røkt eller urøkt pinnekjøtt.
Til den urøkte varianten passer det godt med en øltype med god maltfylde og sødme. Dette er typisk mørkere øltyper, der maltsødmen er tydelig. Her vil det passe godt med en klassisk juleøl, gjerne med litt høyere alkoholstyrke. Aass Juleøl Premium eller Aass Vellagret Juleøl vil være gode alternativer til urøkt pinnekjøtt.
Til den røkte varianten må man ta hensyn til saltet i kjøttet. Her vil det passe bedre med et øl med mer bitterhet og mindre maltsødme. Her anbefales en lysere øltype, og da gjerne en pilsnertype med høyere alkoholstyrke. Aass Pilsner Premium er da et godt alternativ til røkt pinnekjøtt.
Lutefisk
Til lutefisk vil tilbehøret spille en viktig rolle når du skal velge riktig drikke til maten. Velger man tyngre garnityr som brunost og sirup, vil de mer maltrike øltypene passe best. Her vil også de mer alkoholsterke juleøl sortene gjøre seg godt.
Velger man mer tradisjonelt garnityr som bacon, ertepurré og sennep, vil fettet og krydderet gjøre at lysere øltyper med mer bitterhet passer best. Her vil pilsnertyper igjen passe godt, men man kan også gjerne prøve en IPA variant der tydelig humle vil komplementere krydderet fra sennepen på en god måte. Prøv gjerne Aass IPA som et spennende alternativ til lutefisk med tradisjonelt tilbehør.
Ribbe
Til ribbe så er det som med pinnekjøtt og lutefisk fett og salt som legger føringer for hvilken øltype som anbefales. Både salt og fett gjør at lysere øltyper som pils med bitterhet og en perlende munnfølelse passer godt til ribbe. Samtidig forbinder mange juleøl med ribbe, og juleøl passer naturligvis også godt til ribbe. Da vil man få mer fylde i ølet, som i kombinasjon med maten kan oppleves mer mettende.
Vi anbefaler gjerne Aass Juleøl Premium eller Aass Pilsner Premium til tradisjonell ribbetallerken. Som et alkoholfritt alternativ vil Aass UTEN Juleøl være et meget godt alternativ til ribbe.
Julegrøt og riskrem
Det er lett og kun tenke på pinnekjøtt, lutefisk og ribbe når man tenker på julemat, men både julegrøt og riskrem har en viktig posisjon i norsk juletradisjon. Her passer det jo perfekt med Aass Julebrus, både med og uten sukker, hvor man får den klassiske smaken av bringebær sammen med søt og god julegrøt eller riskrem.