I helgen denne uka, fra fredag 30. august kl. 18:00 og ut søndag 1. september gjør vi større forbedringer av våre systemer og askoservering.no vil kunne oppleves som ustabil i denne perioden. Vi oppfordrer derfor til å gjennomføre bestillinger før fredag 30. august kl. 18:00.
Bilde
Wangensten
Valdres er synonymt med rakfiskproduksjon

Wangensten AS er en familiebedrift som i dag drives av fjerde generasjons rakfiskprodusent. Jørn Wangensten har de siste 20 årene ledet bedriften han overtok etter foreldrene Berit og Olav.

 

Produksjonsanlegget ligger i de tidligere lokalene til Nord-Aurdal meieri på Leira i Valdres. Her produseres det årlig omtrent 150 tonn rakfisk for det norske markedet, noe som gjør Wangensten til den største rakfiskprodusenten i landet. I tillegg til rakfisk selger Wangensten også Rakøl – et spesialbrygget øl som passer perfekt til rakfiskmåltidet – og ost fra eget ysteri.

 

Rakfisk er en gammel norsk mattradisjon som går tilbake til middelalderen. Begrepet rakfisk er første gang omtalt i 1348 i offentlige dokumenter fra Jämtland, men kan sannsynligvis bekreftes enda tidligere. Vi er derfor stolte over å kunne hente ut de fantastiske råvarene våre fra det friske fjellvannet i Jämtland, for så å foredle dem til rakfisk i Valdres.

 

Til rakfisk ble det brukt både ørret, røye, sik og sild, mens det i dag stort sett er ørret som brukes. Hovedtyngden er oppdrettsfisk av regnbueørret (oncorhynchus mykiss), men også fjellørret blir brukt. Tidligere laget man rakfisk både i Trøndelag, Møre og Romsdal og Nord-Norge, men med de store dalførene på Østlandet som kjerneområde.

 

I de siste tiårene er det Valdres som har blitt eksponent og hovedsete for nesten all rakfiskproduksjon i Norge. Rakfisk er i dag synonymt med Valdres og har blitt et begrep som for kjennere er en utmerket delikatesse av ypperlig kvalitet. Norge er ellers ikke alene om denne konserveringsmetoden. Tørking, salting og fermentering er de eldste kjente metodene for konservering av mat, og regnes for å være minst 5000 år gamle. Sverige, Island, Norge, Russland og andre steder i Europa, Japan, Kina og Sørøst-Asia har tradisjoner langt tilbake. Fremdeles blir denne metoden brukt i disse landene.

Etablert
2007
Område
Innlandet
Eier og styreleder Jørn Wangensten
Fisk fra Wangensten
Artikkelbilde Natura - bærekraftig rengjøring

Natura-merket står for bærekraft med fossilfrie og 100 % nedbrytbare råvarer. Kiilto Pro Natura-produktene produseres naturlig og miljøvennlig, og hele leveransekjeden vurderes nøye.

Artikkelbilde Matskatter fra Røros & Østerdalen

Vi i ASKO Servering ønsker å takke for en kjempe fin tur gjennom Nord Østerdalen og Røros! Vi har samlet sammen produktene vi fikk smake på, samt litt mer informasjon om alle leverandørene vi besøkte!

Artikkelbilde Salatbar

Har du salatbar på ditt serveringssted? Få inspirasjon her til å forbedre tilbudet!

Artikkelbilde Saritas

Nå kan du du få SaritaS Butter Chicken og Tikka Masala-saus i storforpakning!

Artikkelbilde Pizzaekspertenes valg

Visste du at pizza er Norges favorittmat? Orkla Foods Norge har vært pizzaguru i over 40 år og har perfeksjonert kunsten å lage den perfekte pizzaen. Vi vet akkurat hva som skal til for at du skal lykkes med din pizza!