Bilde
Wangensten
Wangensten
Valdres er synonymt med rakfiskproduksjon

Wangensten AS er en familiebedrift som i dag drives av fjerde generasjons rakfiskprodusent. Jørn Wangensten har de siste 20 årene ledet bedriften han overtok etter foreldrene Berit og Olav.

 

Produksjonsanlegget ligger i de tidligere lokalene til Nord-Aurdal meieri på Leira i Valdres. Her produseres det årlig omtrent 150 tonn rakfisk for det norske markedet, noe som gjør Wangensten til den største rakfiskprodusenten i landet. I tillegg til rakfisk selger Wangensten også Rakøl – et spesialbrygget øl som passer perfekt til rakfiskmåltidet – og ost fra eget ysteri.

 

Rakfisk er en gammel norsk mattradisjon som går tilbake til middelalderen. Begrepet rakfisk er første gang omtalt i 1348 i offentlige dokumenter fra Jämtland, men kan sannsynligvis bekreftes enda tidligere. Vi er derfor stolte over å kunne hente ut de fantastiske råvarene våre fra det friske fjellvannet i Jämtland, for så å foredle dem til rakfisk i Valdres.

 

Til rakfisk ble det brukt både ørret, røye, sik og sild, mens det i dag stort sett er ørret som brukes. Hovedtyngden er oppdrettsfisk av regnbueørret (oncorhynchus mykiss), men også fjellørret blir brukt. Tidligere laget man rakfisk både i Trøndelag, Møre og Romsdal og Nord-Norge, men med de store dalførene på Østlandet som kjerneområde.

 

I de siste tiårene er det Valdres som har blitt eksponent og hovedsete for nesten all rakfiskproduksjon i Norge. Rakfisk er i dag synonymt med Valdres og har blitt et begrep som for kjennere er en utmerket delikatesse av ypperlig kvalitet. Norge er ellers ikke alene om denne konserveringsmetoden. Tørking, salting og fermentering er de eldste kjente metodene for konservering av mat, og regnes for å være minst 5000 år gamle. Sverige, Island, Norge, Russland og andre steder i Europa, Japan, Kina og Sørøst-Asia har tradisjoner langt tilbake. Fremdeles blir denne metoden brukt i disse landene.

Etablert
2007
Område
Innlandet
Eier og styreleder Jørn Wangensten
Fisk fra Wangensten
Artikkelbilde Magiske juledesserter med iskrem fra Hennig-Olsen

Her er våre beste tips til å løfte julens dessertmeny: med kremen av iskrem som base kan du enkelt lage klassiske og kreative juledesserter.

Artikkelbilde Ost og alkoholfritt

Vi har et stort utvalg av oster og alkoholfri drikke i vårt sortiment - her får du tips til hvordan du kan skape gode smaksopplevelser med ulike kombinasjoner!

Artikkelbilde Profiler emballasjen din med bedriftslogo!

Hos ASKO Reklame kan du bestille materiale for bedre profilering av din bedrift

Artikkelbilde Endelig hos ASKO Servering!

Vi er stolte av å ha vært en del av den norske folkesjela i mer enn 95 år, med høy kvalitet, unike merkevarer og en ustoppelig sans for nye smaker. Nå gleder vi oss til å skape lønnsomme iskremdestinasjoner sammen med våre kunder via ASKO Servering! Med høy kompetanse og lidenskap sørger vi for at isen ikke bare smelter hjerter, men også gir resultater. Bli med på reisen!

Artikkelbilde Hummus. Lite jobb, stor wow!

Hummus har for lengst tatt steget fra å være en nisjerett til å bli et fast innslag i de fleste menyer på mange kjøkken.