Bilde
Wangensten
Wangensten
Valdres er synonymt med rakfiskproduksjon

Wangensten AS er en familiebedrift som i dag drives av fjerde generasjons rakfiskprodusent. Jørn Wangensten har de siste 20 årene ledet bedriften han overtok etter foreldrene Berit og Olav.

 

Produksjonsanlegget ligger i de tidligere lokalene til Nord-Aurdal meieri på Leira i Valdres. Her produseres det årlig omtrent 150 tonn rakfisk for det norske markedet, noe som gjør Wangensten til den største rakfiskprodusenten i landet. I tillegg til rakfisk selger Wangensten også Rakøl – et spesialbrygget øl som passer perfekt til rakfiskmåltidet – og ost fra eget ysteri.

 

Rakfisk er en gammel norsk mattradisjon som går tilbake til middelalderen. Begrepet rakfisk er første gang omtalt i 1348 i offentlige dokumenter fra Jämtland, men kan sannsynligvis bekreftes enda tidligere. Vi er derfor stolte over å kunne hente ut de fantastiske råvarene våre fra det friske fjellvannet i Jämtland, for så å foredle dem til rakfisk i Valdres.

 

Til rakfisk ble det brukt både ørret, røye, sik og sild, mens det i dag stort sett er ørret som brukes. Hovedtyngden er oppdrettsfisk av regnbueørret (oncorhynchus mykiss), men også fjellørret blir brukt. Tidligere laget man rakfisk både i Trøndelag, Møre og Romsdal og Nord-Norge, men med de store dalførene på Østlandet som kjerneområde.

 

I de siste tiårene er det Valdres som har blitt eksponent og hovedsete for nesten all rakfiskproduksjon i Norge. Rakfisk er i dag synonymt med Valdres og har blitt et begrep som for kjennere er en utmerket delikatesse av ypperlig kvalitet. Norge er ellers ikke alene om denne konserveringsmetoden. Tørking, salting og fermentering er de eldste kjente metodene for konservering av mat, og regnes for å være minst 5000 år gamle. Sverige, Island, Norge, Russland og andre steder i Europa, Japan, Kina og Sørøst-Asia har tradisjoner langt tilbake. Fremdeles blir denne metoden brukt i disse landene.

Etablert
2007
Område
Innlandet
Eier og styreleder Jørn Wangensten
Fisk fra Wangensten
Artikkelbilde Evergood Kaldbrygget kaffe

Her er en enkel oppskrift på Evergood Cold Brew (eller kaldbrygget kaffe som det også kalles). Vi har lagt med et par tips om hvordan du enkelt gjør denne til din favoritt! Men husk – dette tar litt tid. Kaffen trenger lang bryggetid for å få frem de gode smakene, siden den er brygget på kaldt vann.

Artikkelbilde Tid for dessert - Gulrotkake

Konditor og landslagskokk Nora Krogstad viser deg hvordan du enkelt kan pynte en ferdigkake!

Artikkelbilde Meieri

Meierikategorien omfatter et bredt produktspekter. Her finner du melkeprodukter, osteprodukter, mellomretter og iskrem, i tillegg til smør og margarin. I samtlige av disse produktgruppene tilbyr vi plantebaserte alternativer.

Artikkelbilde Slik blir softis-salget en suksess i sommer!

Softis fra Hennig-Olsen er en sikker vinner med høy lønnsomhet. Med deres nye softiskonsepter kan du tilby unike smaksopplevelser, friste flere kunder og øke salget – uten store investeringer.

Artikkelbilde Liplid: En bedre drikkeopplevelse

Liplid er en ny og revolusjonær take-away løsning. Ikke bare er Liplid et 100% plastfritt og resirkulerbart lokk, det er et innovativt design som gir koppen bedre funksjonalitet og stabilitet. Med andre ord: et ideelt valg for enhver varm eller kald drikke på farten!