Bilde
Wangensten
Wangensten
Valdres er synonymt med rakfiskproduksjon

Wangensten AS er en familiebedrift som i dag drives av fjerde generasjons rakfiskprodusent. Jørn Wangensten har de siste 20 årene ledet bedriften han overtok etter foreldrene Berit og Olav.

 

Produksjonsanlegget ligger i de tidligere lokalene til Nord-Aurdal meieri på Leira i Valdres. Her produseres det årlig omtrent 150 tonn rakfisk for det norske markedet, noe som gjør Wangensten til den største rakfiskprodusenten i landet. I tillegg til rakfisk selger Wangensten også Rakøl – et spesialbrygget øl som passer perfekt til rakfiskmåltidet – og ost fra eget ysteri.

 

Rakfisk er en gammel norsk mattradisjon som går tilbake til middelalderen. Begrepet rakfisk er første gang omtalt i 1348 i offentlige dokumenter fra Jämtland, men kan sannsynligvis bekreftes enda tidligere. Vi er derfor stolte over å kunne hente ut de fantastiske råvarene våre fra det friske fjellvannet i Jämtland, for så å foredle dem til rakfisk i Valdres.

 

Til rakfisk ble det brukt både ørret, røye, sik og sild, mens det i dag stort sett er ørret som brukes. Hovedtyngden er oppdrettsfisk av regnbueørret (oncorhynchus mykiss), men også fjellørret blir brukt. Tidligere laget man rakfisk både i Trøndelag, Møre og Romsdal og Nord-Norge, men med de store dalførene på Østlandet som kjerneområde.

 

I de siste tiårene er det Valdres som har blitt eksponent og hovedsete for nesten all rakfiskproduksjon i Norge. Rakfisk er i dag synonymt med Valdres og har blitt et begrep som for kjennere er en utmerket delikatesse av ypperlig kvalitet. Norge er ellers ikke alene om denne konserveringsmetoden. Tørking, salting og fermentering er de eldste kjente metodene for konservering av mat, og regnes for å være minst 5000 år gamle. Sverige, Island, Norge, Russland og andre steder i Europa, Japan, Kina og Sørøst-Asia har tradisjoner langt tilbake. Fremdeles blir denne metoden brukt i disse landene.

Etablert
2007
Område
Innlandet
Eier og styreleder Jørn Wangensten
Fisk fra Wangensten
Artikkelbilde Bli bedre kjent med noen av våre leverandører

Visste du at noen av leverandørene våre har egen side på askoservering.no? Der finner du oversikt over bestselgere, kataloger, nyheter og kampanjer.

Artikkelbilde Sjømat

Sjømat, inkludert fisk og skalldyr, er ikke bare deilig; det tilbyr også betydelige helsefordeler og bidrar til å øke forbruket av næringsrike måltider blant dine gjester.

Artikkelbilde Drikkevarer

Drikkevarer er en rikholdig kategori, med produkter fra både store og små produsenter. Med vårt sortiment har du alle muligheter til å sette sammen en spennende drikkemeny.

Artikkelbilde Vårt sortiment

Vi tilbyr et bredt sortiment som dekker behovene til profesjonelle kjøkken i hele landet. Produktene våre er valgt med tanke på kvalitet.

Artikkelbilde Smaksrike småretter fra Rørosmeieriet

Smaksrike og digge tygg fra Røros – perfekt til aperitiffen. Rørosmeieriet vekker appetitten og egner seg godt både til aperitiffen, som forrett eller til tapasbordet.