På Tveter Gård i Våler i Østfold har det vært dyrket havre i mange hundre år, sannsynligvis tilbake til vikingtiden. Her bor familien Anstensrud, nøye og flinke gårbrukere, som liker å kunne fortelle nøyaktig hvor et produkt kommer fra og hvordan det er laget. Vi har ikke så mye til overs for at det meste som finnes av landbruksprodukter i Norge ikke er opphavesmerket og at mye av kornproduktene som selges i Norge er importerte fra land og dyrkingsforhold vi ikke vet noe om. Vi er stort sett glade og optimistiske mennesker som liker havre, og spesielt svarthavre. Ideen til å starte med å dyrke den gamle havresorten kom fra en god nabo under elgjakta.
I Østfold er det noen av de beste forholdene for å dyrke havre i Norge. Vi driver et familiebruk og tre generasjoner er med på driften. Vi sørger for at kornet er best mulig behandlet frem til ferdig produkt og ønsker å dyrke den sunneste havren som er å få tak i mange generasjoner til.
Svarthavren har vært dyrket i Norge siden før vikingtiden, og er optimalt tilpasset det norske klimaet. Svarthavre er en egen havreart med en annen ernæringsmessig sammensetning enn den vanlige hvite havren. Det er cirka 50 prosent mer umettet fett og 15 prosent mindre karbohydrater i svarthavre enn i vanlig hvit havre. Svarthavren er også mer motstandsdyktig mot sykdommer, noe som gir renere produkter enn vanlig havre. Vi trenger nemlig ikke å sprøyte kornet vårt. Svarthavre har ellers fått navnet sitt på grunn av fargen på det ytterste skallet som er sort (se bilde). Det finnes faktisk både hvit, gul, rød og svart havre, og det vanligste er hvit havre. Svarthavren ble nærmest utradert på kort tid da man begynte å importere hvit havre fra Tyskland for omtrent 150 år siden. Dette var fordi den hvite havren gir mye mer avling på målet enn svarthavren. Heldigvis har svarthavrearten overlevd i elitetravhestmiljøet hvor denne havrearten er blitt brukt til hester som skal yte det lille ekstra.
Av dette unike kvalitetsråstoffet lager vi i Den Sorte Havre to typer havregryn; valset havre og kuttet havre (steel cut havre). Begge våre varianter av urkornet svarthavre består av 100% fullkorn. Forskjellen i konsistensen gjør likevel at de smaker og oppleves ganske forskjellig.
Våre lettkokte havregryn er valset, hel havre. Ettersom selve kornet til svarthavren er tynnere enn vanlig hvit havre blir vår havre såkalt lettkokt (de er tynnere og mindre enn de hvite). Valset havre kan brukes som ingrediens i f.eks. havregrøt, både varm og kald (kjøleskapsgrøt), samt i diverse bakervarer og rører av ulike slag (f.eks. lapper, vafler). Steel cut havregryn ble for aller første gang introdusert av Den Sorte Havre i Norge i 2016, og banet dermed vei for andre produsenter. Steel cut vil si at havrekornene kuttes med kniver i en knivtrommel i stedet for å valses flate. Kuttet havre bevarer dermed havrens harde konsistens, noe som gir en helt annen struktur, kreming og tyggemotstand.
Det er viktig å ta hensyn til ulike kosthold og allergier når du setter en meny! Om noen av dine gjester er allergisk, intolerant eller følger bestemte kostholdsregler bør du ha noe å tilby. Her vil du finne alternative produkter som er melkefrie, glutenfrie og som kan brukes som erstatning for kjøttprodukter.
Tror du AI kan hjelpe Benjamin Granerud fra kokkelandslaget med å finne en dessert som kan settes på menyen i jula?
Landslagskonditor Vilde Nistad Strandos gir deg tips til hvordan du kan pynte en ferdig ostekake!
Vi i ASKO Servering ønsker å takke for en kjempe fin tur gjennom Nord Østerdalen og Røros! Vi har samlet sammen produktene vi fikk smake på, samt litt mer informasjon om alle leverandørene vi besøkte!