Den Sorte Havre

Du bruker en gammel versjon av Microsoft Internet Explorer
Du benytter Internet Explorer. Vi anbefaler å laste ned Chrome, Edge eller Firefox.
Les mer

Sidenavigasjon

Bilde
Den Sorte Havre
Sunt urkorn fra vikingtiden
Havregryn gir god metthetsfølelse og det høye innholdet av betaglukaner i kostfibrene gjør at blodsukkeret stiger langsomt

På Tveter Gård i Våler i Østfold har det vært dyrket havre i mange hundre år, sannsynligvis tilbake til vikingtiden. Her bor familien Anstensrud, nøye og flinke gårbrukere, som liker å kunne fortelle nøyaktig hvor et produkt kommer fra og hvordan det er laget. Vi har ikke så mye til overs for at det meste som finnes av landbruksprodukter i Norge ikke er opphavesmerket og at mye av kornproduktene som selges i Norge er importerte fra land og dyrkingsforhold vi ikke vet noe om.

Vi er stort sett glade og optimistiske mennesker som liker havre, og spesielt svarthavre. Ideen til å starte med å dyrke den gamle havresorten kom fra en god nabo under elgjakta. Vi likte tanken på å gi yngstemann, Georg, grøt fra havregryn laget på verdens sunneste havre dyrket på egen gård og ikke importert havre. I Østfold er det noen av de beste forholdene for å dyrke havre i Norge. Vi driver et familiebruk og tre generasjoner er med på driften. Vi er veldig forsiktige med bruk av sprøytemidler og sørger for at kornet er best mulig behandlet frem til ferdig produkt. Vi gleder oss til å dyrke den sunneste havren som er å få tak i mange generasjoner til.

Vi driver et familiebruk og tre generasjoner er med på driften

 

Svarthavren har vært dyrket i Norge siden før vikingtiden, og er optimalt tilpasset det norske klimaet. Svarthavre er en egen havreart med en annen ernæringsmessig sammensetning enn den vanlige hvite havren. Det er cirka 50 prosent mer umettet fett og 15 prosent mindre karbohydrater i svarthavre enn i vanlig hvit havre. Svarthavren er også mer motstandsdyktig mot sykdommer, noe som gir renere produkter enn vanlig havre. Vi trenger nemlig ikke å sprøyte kornet vårt. Svarthavre har ellers fått navnet sitt på grunn av fargen på det ytterste skallet som er sort (se bilde). Det finnes faktisk både hvit, gul, rød og svart havre, og det vanligste er hvit havre. Svarthavren ble nærmest utradert på kort tid da man begynte å importere hvit havre fra Tyskland for omtrent 150 år siden. Dette var fordi den hvite havren gir mye mer avling på målet enn svarthavren. Heldigvis har svarthavrearten overlevd i elitetravhestmiljøet hvor denne havrearten er blitt brukt til hester som skal yte det lille ekstra.

 

Svarthavrearten har overlevd i elitetravhestmiljøet

 

 

Av dette unike kvalitetsråstoffet lager vi i Den Sorte Havre to typer havregryn; valset havre og kuttet havre (steel cut havre). Begge våre varianter av urkornet svarthavre består av 100% fullkorn. Forskjellen i konsistensen gjør likevel at de smaker og oppleves ganske forskjellig. 

Våre lettkokte havregryn er valset, hel havre. Ettersom selve kornet til svarthavren er tynnere enn vanlig hvit havre blir vår havre såkalt lettkokt (de er tynnere og mindre enn de hvite). Valset havre kan brukes som ingrediens i f.eks. havregrøt, både varm og kald (kjøleskapsgrøt), samt i diverse bakervarer og rører av ulike slag (f.eks. lapper, vafler). 

Steel cut havregryn ble for aller første gang introdusert av Den Sorte Havre i Norge i 2016, og banet dermed vei for andre produsenter. Steel cut vil si at havrekornene kuttes med kniver i en knivtrommel i stedet for å valses flate. Kuttet havre bevarer dermed havrens harde konsistens, noe som gir en helt annen struktur, kreming og tyggemotstand.

 

 

 

 

Etablert
2013
Område
Østlandet
Johan Anstensrud
Artikkelbilde Frist med en unik og kreativ softis

Løft serveringen til nye høyder med enkle triks – gjør iskjeksen ekstra fristende med fargerikt strøssel! Løft både iskremens utseende og smak, med deilig pynt.

Artikkelbilde God Jul fra Macks Ølbryggeri!

Fra verdens nordligste bryggeri får du julebrus med lange og stolte tradisjoner.

Artikkelbilde I'm Here

Den letteste måten å komme i gang med besøksregistrering på er å bruke en digital tjeneste som f.eks. I’m Here. Med I’m Here kan gjestene enkelt skanne en QR-kode, sende SMS, bruke nettleseren eller appen på mobilen for å melde sin ankomst.

Artikkelbilde Essity - Har du sikret den nye hygienestandarden på ditt overnattingssted?

På campingplasser og overnattingssteder er høy hygienestandard en av de viktigste faktorene for å få gjestene til å trives og komme tilbake.

Artikkelbilde Fagbrevkurs

Dette er kurset for dem som har lang erfaring som kokk (minimum 5 år), men som mangler den formelle kompetansen. 8 samlinger som gir godt grunnlag for den teoretiske prøven i kokkefaget. Praksiskandidatordningen er en ordning for voksne som kan dokumentere lang og allsidig yrkespraksis.