Den Sorte Havre

Du bruker en gammel versjon av Microsoft Internet Explorer
Du bruker en gammel versjon av Internet Explorer. Vi anbefaler å laste ned en nyere nettleser
Les mer

Sidenavigasjon

Bilde
Den Sorte Havre
Sunt urkorn fra vikingtiden
Havregryn gir god metthetsfølelse og det høye innholdet av betaglukaner i kostfibrene gjør at blodsukkeret stiger langsomt

På Tveter Gård i Våler i Østfold har det vært dyrket havre i mange hundre år, sannsynligvis tilbake til vikingtiden. Her bor familien Anstensrud, nøye og flinke gårbrukere, som liker å kunne fortelle nøyaktig hvor et produkt kommer fra og hvordan det er laget. Vi har ikke så mye til overs for at det meste som finnes av landbruksprodukter i Norge ikke er opphavesmerket og at mye av kornproduktene som selges i Norge er importerte fra land og dyrkingsforhold vi ikke vet noe om.

Vi er stort sett glade og optimistiske mennesker som liker havre, og spesielt svarthavre. Ideen til å starte med å dyrke den gamle havresorten kom fra en god nabo under elgjakta. Vi likte tanken på å gi yngstemann, Georg, grøt fra havregryn laget på verdens sunneste havre dyrket på egen gård og ikke importert havre. I Østfold er det noen av de beste forholdene for å dyrke havre i Norge. Vi driver et familiebruk og tre generasjoner er med på driften. Vi er veldig forsiktige med bruk av sprøytemidler og sørger for at kornet er best mulig behandlet frem til ferdig produkt. Vi gleder oss til å dyrke den sunneste havren som er å få tak i mange generasjoner til.

Vi driver et familiebruk og tre generasjoner er med på driften

 

Svarthavren har vært dyrket i Norge siden før vikingtiden, og er optimalt tilpasset det norske klimaet. Svarthavre er en egen havreart med en annen ernæringsmessig sammensetning enn den vanlige hvite havren. Det er cirka 50 prosent mer umettet fett og 15 prosent mindre karbohydrater i svarthavre enn i vanlig hvit havre. Svarthavren er også mer motstandsdyktig mot sykdommer, noe som gir renere produkter enn vanlig havre. Vi trenger nemlig ikke å sprøyte kornet vårt. Svarthavre har ellers fått navnet sitt på grunn av fargen på det ytterste skallet som er sort (se bilde). Det finnes faktisk både hvit, gul, rød og svart havre, og det vanligste er hvit havre. Svarthavren ble nærmest utradert på kort tid da man begynte å importere hvit havre fra Tyskland for omtrent 150 år siden. Dette var fordi den hvite havren gir mye mer avling på målet enn svarthavren. Heldigvis har svarthavrearten overlevd i elitetravhestmiljøet hvor denne havrearten er blitt brukt til hester som skal yte det lille ekstra.

 

Svarthavrearten har overlevd i elitetravhestmiljøet

 

 

Av dette unike kvalitetsråstoffet lager vi i Den Sorte Havre to typer havregryn; valset havre og kuttet havre (steel cut havre). Begge våre varianter av urkornet svarthavre består av 100% fullkorn. Forskjellen i konsistensen gjør likevel at de smaker og oppleves ganske forskjellig. 

Våre lettkokte havregryn er valset, hel havre. Ettersom selve kornet til svarthavren er tynnere enn vanlig hvit havre blir vår havre såkalt lettkokt (de er tynnere og mindre enn de hvite). Valset havre kan brukes som ingrediens i f.eks. havregrøt, både varm og kald (kjøleskapsgrøt), samt i diverse bakervarer og rører av ulike slag (f.eks. lapper, vafler). 

Steel cut havregryn ble for aller første gang introdusert av Den Sorte Havre i Norge i 2016, og banet dermed vei for andre produsenter. Steel cut vil si at havrekornene kuttes med kniver i en knivtrommel i stedet for å valses flate. Kuttet havre bevarer dermed havrens harde konsistens, noe som gir en helt annen struktur, kreming og tyggemotstand.

 

 

 

 

Etablert
2013
Område
Østlandet
Johan Anstensrud
Artikkelbilde Sjømat

Det finnes mye god fisk, og av helsemessige årsaker bør vi øke forbruket. Det kan du gjøre noe med! En annen god grunn til å velge fisk og skalldyr på menyen, er sjømatens lave CO2-avtrykk.

Artikkelbilde Øl, vin, brennevin

Øl, vin, cider og brennevin er en omfattende varegruppe med flere tusen forskjellige produkter.

Artikkelbilde Årets produkt 2019

Årets produkt 2019 ble Kylling Shawarma fra Roar Stang Kjøtt.

Artikkelbilde Øk bollesalget med enkle grep!

Har du lyst til å servere fristende, nystekt hvetebakst? Når disken bugner av nystekt og glinsende hvetebakst tiltrekker du deg nye kunder. Ved å følge de 10 bollebud får du perfekt resultat hver gang! Vi garanterer at du selger mer og får mindre matsvinn.

Artikkelbilde Vil du sette Fransk hotdog på menyen?

Har du gode minner om Fransk hotdog fra 80-tallet og fine turer til Danmark? Du vil få mange glade kunder ved å sette Fransk hotdog på menyen! Du skal ikke lenger enn til Sverige før du finner Fransk hotdog på de fleste menyer i kiosker, bensinstasjoner og caféer.

Til kassen