Har du ikke vært innlogget etter 24.06 kl. 07.00, må du bytte passord. Les mer under ''Du må opprette nytt passord'' som ligger på forsiden
Bilde

Tre sorter – hundrevis av varianter

Botanisk sett skjelnes det bare mellom 3 sorter kaffe; Coffea Arabica, Coffea Robusta og Coffea Liberica. Den siste av disse utgjør kun mellom 1-2 prosent av all kaffe som dyrkes, og er i praksis uinteressant – også fordi den kvalitetsmessig ikke kan konkurrere med de to andre sortene.

Den første av disse, Arabica, dyrkes i nær sagt alle kaffeproduserende land, men ulikt jordsmonn og ulike klimatiske forhold gir spennende smaksforskjeller og fantastiske muligheter til å skape aromatiske blandinger. Det finnes en mengde varianter av denne sorten, og mange av disse, som for eksempel Blå Java, Mount Kenya og Jamaica Blue Mountain selges også som ”singel origins”, det vil si at varianten tilbys alene – ikke som en blanding med kaffebønner fra andre opprinnelsessteder. Samtidig er disse og nær sagt alle andre varianter også med i blandinger. En av våre mest kjente kaffeblandinger er eksempelvis Evergood som består av flere typer kvalitetskaffe. Den gode Evergood-smaken er konstant, men blandingsforholdet kan variere – alt etter smak og aroma på de kaffepartiene som kommer inn. For å unngå svingninger i smak og kvalitet, justeres Evergood-blandingen for å gi den samme gode smaksopplevelsen – år etter år. Det sørger profesjonelle cuppere – eller smakere – for.

Den siste av hovedsortene, Coffea Robusta, er en hardfør kaffesort som dyrkes steder med utfordrende og skiftende klima. Den har en noe kraftigere bittersmak enn de to andre sortene, men mangler noe av smaksbredden til Arabica. Den er derfor noe mindre etterspurt, og brukes gjerne i espressoblandinger som brennes hardere enn koke- og traktekaffe.


Anbefalte varer
Artikkelbilde Salsus - til maten som trenger kraft

Vårt mål er like enkelt som det er vanskelig: Å produsere verdens beste krafter og sauser til profesjonelle kokker.

Artikkelbilde Håndpillede reker på dillvaffel

Rekesmørbrød! Denne fantastiske kombinasjonen av salt og søtt, crunsj og duften av sjø, gjør smaksopplevelsen komplett!

Artikkelbilde Nydelig spekemat til sommeren

La maidagene fylles med tradisjon, ekte handverk og matglede.

Artikkelbilde Endelig! Kaldbrygget Nitrokaffe i Norge!

Coffee of the World Nitrokaffe er en kaldbrygget Arabica-kaffe fra Brasil, som er tilsatt nitrogen. Dette er en annerledes, fyldig og aromatisk kaffedrikk, med en frisk, søtlig smak, og en kremet konsistens. Helt uten sukker!

Artikkelbilde Ain't no thing like a chicken wing

I Vestfold Fugl er vi opptatt av å benytte hele kyllingen og slår nå et slag for vinger og klubber, en fantastisk råvare, som stadig flere kokker setter på menyen.