Bilde

Tre sorter – hundrevis av varianter

Botanisk sett skjelnes det bare mellom 3 sorter kaffe; Coffea Arabica, Coffea Robusta og Coffea Liberica. Den siste av disse utgjør kun mellom 1-2 prosent av all kaffe som dyrkes, og er i praksis uinteressant – også fordi den kvalitetsmessig ikke kan konkurrere med de to andre sortene.

Den første av disse, Arabica, dyrkes i nær sagt alle kaffeproduserende land, men ulikt jordsmonn og ulike klimatiske forhold gir spennende smaksforskjeller og fantastiske muligheter til å skape aromatiske blandinger. Det finnes en mengde varianter av denne sorten, og mange av disse, som for eksempel Blå Java, Mount Kenya og Jamaica Blue Mountain selges også som ”singel origins”, det vil si at varianten tilbys alene – ikke som en blanding med kaffebønner fra andre opprinnelsessteder. Samtidig er disse og nær sagt alle andre varianter også med i blandinger. En av våre mest kjente kaffeblandinger er eksempelvis Evergood som består av flere typer kvalitetskaffe. Den gode Evergood-smaken er konstant, men blandingsforholdet kan variere – alt etter smak og aroma på de kaffepartiene som kommer inn. For å unngå svingninger i smak og kvalitet, justeres Evergood-blandingen for å gi den samme gode smaksopplevelsen – år etter år. Det sørger profesjonelle cuppere – eller smakere – for.

Den siste av hovedsortene, Coffea Robusta, er en hardfør kaffesort som dyrkes steder med utfordrende og skiftende klima. Den har en noe kraftigere bittersmak enn de to andre sortene, men mangler noe av smaksbredden til Arabica. Den er derfor noe mindre etterspurt, og brukes gjerne i espressoblandinger som brennes hardere enn koke- og traktekaffe.


Anbefalte varer
Artikkelbilde Det er viktig å gå på kurs for å holde seg oppdatert

«Jeg anbefaler på det sterkeste å kurse seg for å bli bedre!» Jan-Erik Hauge fra kokkelandslaget mener det er viktig å sette av tid til å lære noe nytt.

Artikkelbilde Kaffe og vilt - hva slags kaffe bør du velge?

Jaktsesongen er i full gang, og for mange er høstens viltmiddager et kulinarisk høydepunkt – enten man tilbereder viltmåltidet selv eller får det servert på en restaurant. Et godt viltmåltid fortjener uansett dessert – med en god kaffe til!

Artikkelbilde Mr Slush

Vi introduserte slush her i landet i 1980, og siden 1990 har vi produsert slushprodukter på egen fabrikk i Stavanger.

Artikkelbilde Il Primo One-Shot - kåret til årets utfordrer!

Vår iskrem, frozen yoghurt og sorbet er laget etter originale italienske oppskrifter. De har en unik kremaktig konsistens og fås i mange forskjellige smaksvarianter. Kåret til årets utfordrer og nominert til årets produkt 2018!

Artikkelbilde Tork Xpressnap

Reduser forbruket og spar miljøet med Tork Xpressnap® serviettdispensere.