Først og fremst... la oss få en oversikt
Inn under EU-direktivet "Circular Economy Action Plan" som ble vedtatt sommeren 2019 finner vi engangsplastdirektivet – eller Single-Use Plastics Directive – som har som mål å redusere de enormt store miljøkonsekvensene som engangsprodukter i plast skaper globalt. Et annet stort problem er at 8 millioner tonn (!) av denne plasten havner i verdens hav. Nesten 85 prosent av alt søppel som vi mennesker klarer å kaste i verdenshavene hvert år, er laget av plast. Og engangsprodukter står for rundt 50 av disse nær 85 prosentene. Drikkeflasker og plastbestikk er blant de største synderne.
Noen fakta:
- Vedtatt i EU mai 2019
- Hensikt: Redusere negative miljøkonsekvenser av enkelte plastprodukter, og samtidig promotere overgangen til en sirkulær økonomi.
- Legger føringer for utvalgte plastprodukter
Plast
...er et velegnet materiale, men skaper problemer på avveie. Derfor er det nødvendig med lukkede materialstrømmer. Plast på avveie truer økosystemer, biodiversitet, menneskelig helse, samt turisme, fiskeri og shipping.
Regelverket
Regelverket handler i enkelt forstand om; de ti engangsartiklene av plast som oftest ble funnet på Europeiske strender og i havet (i tillegg til fiskeriutstyr). Disse produktene utgjør totalt nesten 90 % av all engangsplast på Europeiske strender
Dette gjelder: For produkter laget helt og delvis av plast, både fossil, biobasert og bionedbrytbar plast.
- Sigarettsneiper
- Flasker og korker
- Bomullspinner
- Snacksemballasje
- Våtservietter
- Sanitetsartikler
- Plastbestikk
- Plastsugerør
- Kopper og matbeholdere
Hensikten er å redusere miljøskadene fra enkelte plastprodukter, og samtidig promotere overgangen til en sirkulær økonomi med innovative og alternativer for flergangsbruk.
SUP trumfer andre regelverk for produktene.
Artikler fra smakmagasinet:
Plastbestikkets dager er talt.