
Smaksrike småretter fra Rørosmeieriet
Økologisk Røros Rømmegrøt
Rik på smak og tradisjon, og med den gode Røros Rømme smaken.
Rørosmeieriet sin egen Rømmegrøt er basert på utelukkende økologiske ingredienser. Den er laget på vår økologiske mjølk, fløte og Røros Rømme.
Rømmegrøten finnes både i beger (680g) og i pose (2,5 kg). Begeret kan varmes i micro, med lokket løst på. Posen tåler 120 gr på kombidamp.
Vi anbefaler spekemat fra Røroskjøtt og Stensaasen og Rørosflatbrød til.
Tjukkmjølk-blinis med pisket Røros Rømme og sikrogn fra Rørosfisk
Tjukkmjølk- blinis
- 2 dl Tjukkmjølk fra Røros
- 50 g Skjørost fra Røros
- 1 Egg
- 140 g mel
- 1 ts sukker
- 1 ss natron
- 40 g smeltet Røros Smør
- Pisk Tjukkmelk og mel sammen. Vend inn resten av råvarene.
- Stekes på middels varme i Røros Smør.
Pisket Røros Rømme
- 1 dl Røros Rømme piskes til krem.
- Smak til med frisk syre lime/sitron eller en eddik, salt og pepper og noen korn med sukker.
- Avkjøl Tjukkmjølks-blinisene og dander pisket Røros Rømme og sikrogn fra Rørosfisk. Om du ikke har sikrogn tilgjengelig, så kan du bruke Karlix løyrogn. Topp med kuttet gressløk.
Gravet flatbiff av rein med traktkantarell, syltet løk og pepperrotkrem
Gravet flatbiff av rein
- 500 g flatbiff av rein
- 50 g salt
- 40 g sukker
- Skjær ut adduktron, del resterende flatbiff i 2 deler på langs. Adduktron er ca 25 % av flatbiffen. Du kan grave den eller bruke den som filet.
- Kjøttet graves i 24 timer i tettpakket pose på kjøl.
- Vask av salt og sukker og tørk av kjøttet med papir. Skjær i skiver.
Pepperrotkrem med Røros Rømme
- 1 dl Røros Fløte
- 1 dl Røros Rømme
- Piskes sammen og smaksettes med fersk revet pepperrot (ca 2-3 cm rot, men her må det smakes til), salt og pepper, noen korn med sukker, samt bergamott, lime eller sitron.
Syltet rødløk
- 1 dl eddik
- 50 g sukker
- 1 dl vann
- 1 rødløk i ønsket form
- Kok opp laken og legg i rødløk, sett til side på benken i 15 min.
Sopp
- Tørket traktkantarell 20 g legges i bløt 20 min
- 2 sjalottløker
- 1 fedd hvitløk
- 30 g Røros Smør
- Sil av soppvannet og reduser all veske sammen med finkuttet løk
- Vend in soppen når all væske er kokt bort og bland in Røros Smør TM til slutt. Ta av fra varmen og smak til med salt og pepper.
- Skjær flatbiffen i tynne skiver og dander med pepperrotkrem, sopp og syltet rødløk. Her kan man toppe med mer pepperrot samt litt gressløk. Flatbiffen kan også legges på flatbrød fra Rørosbakern.
Carpaccio av dry aged indrefilet fra RørosKjøtt, med grønnpepper saus, Bufar ost, puffet bygg og gressløk
Grønnpepper saus på spuma
- 2 sjalottløker
- 1 ss knust grønnpepper
- 1 dl eddik
- 0,5 dl vann
- 0,5 grønn chili
- 2 eggeplommer
- 200 g Røros Smør
- 1/2 lime
- ½ ts Worshestershire saus
- Salt
- Kok løk, pepper, chili sammen med eddik helt ned. Pisk inn vann og eggeplommer på middels varme til alt er luftig og har en homogen konsistens.
- Pisk in varmt Røros Smør, smak til med lime, worshestershire saus og salt.
- Sile alt på spuma flaske (0,5 l liters). En patron er nok. Denne kan stå på benken i flere dager. Blir den for kald varmer du flaska i springen eller vannbad. Ikke over 50 grader.
Puffa bygg
- 1 dl bygg kokes i 20 min i en liter vann.
- Sil bygg, tørke i ovn på 100 grader til det er helt tørt. Ca. 3 timer. Friter i kjele i naturell olje i noen sekunder. Oljen bør være 220 grader.
Dry aged indrefilet fra RørosKjøtt
- Renskjær fileten og pakk den inn i plastfolie slik at den får en fin rund form. Frys over natten.
- Ta ut og skive denne i tynne skiver på maskin mens den er frossen. Den kan godt ligge et par timer på kjøl før du skjærer den i skiver.
- Dander med grønnpepper-saus, raspet Bufar, puffet bygg og gressløk.
- Den kan godt serveres på en skje.
Produkter fra Rørosmeieriet

Ost passer utmerket som forrett, dessert eller kun for kos! Nora Krogstad som er konditor og landslagskokk viser hvordan man kan sette sammen en fin ostetallerken som avslutning på et godt måltid!

Den rike, nøytrale smaken fra havre og umettet fett løfter varm drikke som kaffe, te og kakao til et nytt nivå – nesten som en super-premium oppgradering.

Det er detaljene som lokker øynene litt ekstra, og den store forskjellen mellom en fristelse som blir lagt på asjetten eller blir stående bak glasset. Konditor Hedda Frederiksen deler sine beste tips til hvordan du kan bruke pynt fra Bako til å fremheve både smak og håndverk.

Bevisstheten rundt miljø og bærekraft har blitt sterkere hos både forbrukere og serveringssteder. Etterspørselen etter vegetariske alternativer er større enn aldri før, og aldri har det vært lettere å tilby plantebasert mat.