Foto: Stian Broch
Oppskrifter: Øyvind Bøe Dalelv og Kristin Jacobsen
Alle oppskrifter er beregnet til 4 personer
Sandwich med reinsdyr og kremet kantareller
Pulled reinsdyrskank
300g Finnmark Rein reinsdyrskank
2 stk sjalottløk
1 liter god kraft (okse/kalv)
3 dl rødvin
1 stk laubærblad
1 kvast timian, fersk
2 stk hvitløksfedd
2 ss smør, saltet
1 pk feldsalat
4 stk surdeigs baguetter
nøytral stekeolje (solsikkolje/rapsolje)
salt & pepper.
Slik gjør du:
Start med å krydre reinsdyrskanken godt med salt og grovkvernet pepper på alle sider.
Stek så reinsdyrskanken i en stekepanne med nøytral steke olje.
Ha over i en dyp kasserolle eller gryte og dekk skanken med varm kraft, rødvin, timian, laurbærblad og hvitløk.
La den trekke på svak varme i ca 2 timer til kjøttet løsner fra benet.
Riv opp reinsdyrskanken med en gaffel.
Stek opp kjøttet i en stekepanne før servering med smør. Smak til med mere salt og pepper.
Del bagettene i to. Toast snittsiden raskt i pannen.
Ha på en frisk salat, kremede kantareller og topp med reinsdyrskank.
Kremet kantareller
400g kantareller / skogsopp
3dl fløte
1 stk sjalottløk
1 ss smør, saltet
Bladpersille
salt & pepper
Slik gjør du:
Rens kantarellene. Del opp i passe biter. Stekes i panne med litt nøytral steke olje til soppen er gylden.
Avslutt med smør. Tilsett finhakket sjalottløk og spe på med kremfløte.
Smak til med salt og pepper. Ha i finhakket bladpersille på slutten.
Reinsdyrskank
Jordskokksuppe
600 g jordskokker
2 hvitløkfedd
1 liten løk
4 dl kylling- eller grønnkraft
5 dl melk
1 dl fløte
salt og kvernet pepper
noen dråper sitronsaft
100 g rosenkål
300 g Finnmark Rein Finnbiff
1 syrlig eple
smør til steking
salt og kvernet pepper
smør og olivenolje til steking
hakkede urter som timian, gressløk, persille eller kjørvel
godt brød til servering
Slik gjør du:
Rens og hakk løk og hvitløk. Skrell og skjær jordskokkene i jevne biter. Smelt smøret i en kasserolle og fres løk og hvitløk over middels varme til løken blir myk/bløt uten å få farge. Tilsett jordskokk og la det surre videre under omrøring i et par minutter. Tilsett kraft, melk og fløte. Kok opp og la suppen koke ved svak varme i 20-25 minutter, eller til jordskokkene er helt møre. Rør av og til slik at det ikke fester seg i bunnen. Kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser. Smak til med salt, pepper og noen dråper sitronsaft.
Rens og del rosenkålbladene fra hverandre, eller skjær rosenkålen i smale båter. Stek kjøttet raskt over høy varme i smør. Stek i flere omganger, og krydre med salt og pepper. Skjær eplet i terninger eller skiver og stek dem raskt i pannen. Stek også rosenkålen knapt mør og krydre med salt og pepper. Topp suppen med reinsdyrskav, eple, rosenkål og urter.
Tips
Krydre gjerne kjøttet med litt knust enebær og timian. Får du ikke tak i jordskokker kan du lage samme suppe av sellerirot eller pastinakk.
Suppen kan smakes til med noen dråper trøffelolje eller toppes med ramsløkolje.
Rein Finnbiff
Reinsdyrtaco i potetlefse med syltet løk og tyttebær
350g Finnmark Rein reinsdyrskank
2 stk sjalottløk
1 liter god kraft av okse eller kalv
3 dl rødvin
1 stk laubærblad
1 kvast timian, fersk
2 stk fedd, hvitløk
nøytral stekeolje (solsikkolje/rapsolje)
salt & pepper
4 stk potetlefser
1 pk feldtsalat
Slik gjør du:
Start med å krydre reinsdyrskanken godt med salt og grovkvernet pepper på alle sider. Stek så reinsdyrskanken i en stekepanne med nøytral steke olje.Ha skanken over i en dyp kasserolle eller gryte og dekk skanken med varm kraft, rødvin, timian, laurbærblad og hvitløk. La den trekke på svak varme i ca 2 timer til kjøttet løsner fra benet. Riv opp kjøttet i passende biter til og server til tacoen.
Fyll så potetlefsene med frisk feldtsalat, reinsdyrskank, syltet rødløk, og topp tacoen med en deilig tyttebærdressing.
Syltet rødløk
4 stk små rødløk
1 stk sitron
2 ss sukker
Slik gjør du:
Skrell rødløken, og del løken i to.Varm opp juice av en sitron og sukker i en kasserolle på svak varme.La løken ligge i laken på svak varme til den og mør og trukket til seg en syrlig smak og fått en fin rød farge.
Tyttebærdresseing
3 dl seterrømme
3 ss tyttebærsyltetøy
2 ss fryst tyttebær
1 stk sitron
Slik gjør du:
Bland sammen rømme og tyttebærsyltetøy. Smak til med litt sitronjuice og salt.Tilsett fryste tyttebær og la dressingen stå i kjøleskapet før servering. (Kan lages dagen i forveien)
Rein og gnocchi
1 pakke Finnmark Rein finnbiff
1 pakke potetgnocchi
1 fedd hvitløk
2 løk
1 ss oregano, hakket
1 ss vineddik
1 ss honning
1 boks hele tomater
1 dl vann
100 gram feta ost
olivenolje
salt og pepper
friske basilikum til pynt
Slik gjør du:
Brun finnbiff i en varm stekepanne med olivenolje til det har fått fin farge. Tilsett finhakket løk, finhakket hvitløk, tomater, oregano, honning og eddik i pannen med reinskav. Tilsett vann og la det små koke i cirka 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
Varm opp saltet vann og kok gnocchi i cirka 2 minutter. Sil av vannet og vend gnoccchi med litt olivenolje.
Servér på tallerken med gnocchi og fetaost. Pynt med friske basilikum blader.