Bilde

Smak av Finnmark - lekre retter med reinsdyrkjøtt!

Oppdag kulinariske skatter fra Nord-Norge med unike oppskrifter som setter reinsdyrkjøtt i fokus. Fra saftige steker til delikate gryteretter, la Finnmark Rein inspirere deg til å skape minneverdige måltider som kombinerer tradisjon med moderne smaker.

Foto: Stian Broch
Oppskrifter: Øyvind Bøe Dalelv og Kristin Jacobsen


Alle oppskrifter er beregnet til 4 personer

 

Sandwich med reinsdyr og kremet kantareller

Pulled reinsdyrskank
300g Finnmark Rein reinsdyrskank
2 stk sjalottløk
1 liter god kraft (okse/kalv)
3 dl rødvin
1 stk laubærblad
1 kvast timian, fersk
2 stk hvitløksfedd
2 ss smør, saltet
1 pk feldsalat
4 stk surdeigs baguetter
nøytral stekeolje (solsikkolje/rapsolje)
salt & pepper.


Slik gjør du:
Start med å krydre reinsdyrskanken godt med salt og grovkvernet pepper på alle sider.
Stek så reinsdyrskanken i en stekepanne med nøytral steke olje.
Ha over i en dyp kasserolle eller gryte og dekk skanken med varm kraft, rødvin, timian, laurbærblad og hvitløk.
La den trekke på svak varme i ca 2 timer til kjøttet løsner fra benet.
Riv opp reinsdyrskanken med en gaffel.
Stek opp kjøttet i en stekepanne før servering med smør. Smak til med mere salt og pepper.
Del bagettene i to. Toast snittsiden raskt i pannen.
Ha på en frisk salat, kremede kantareller og topp med reinsdyrskank.


Kremet kantareller
400g kantareller / skogsopp
3dl fløte
1 stk sjalottløk
1 ss smør, saltet
Bladpersille
salt & pepper


Slik gjør du:
Rens kantarellene. Del opp i passe biter. Stekes i panne med litt nøytral steke olje til soppen er gylden.
Avslutt med smør. Tilsett finhakket sjalottløk og spe på med kremfløte.
Smak til med salt og pepper. Ha i finhakket bladpersille på slutten.

 

Reinsdyrskank

 

 

Jordskokksuppe

600 g jordskokker
2 hvitløkfedd
1 liten løk
4 dl kylling- eller grønnkraft
5 dl melk
1 dl fløte
salt og kvernet pepper
noen dråper sitronsaft
100 g rosenkål
300 g Finnmark Rein Finnbiff
1 syrlig eple
smør til steking
salt og kvernet pepper
smør og olivenolje til steking
hakkede urter som timian, gressløk, persille eller kjørvel
godt brød til servering

 

Slik gjør du:
Rens og hakk løk og hvitløk. Skrell og skjær jordskokkene i jevne biter. Smelt smøret i en kasserolle og fres løk og hvitløk over middels varme til løken blir myk/bløt uten å få farge. Tilsett jordskokk og la det surre videre under omrøring i et par minutter. Tilsett kraft, melk og fløte. Kok opp og la suppen koke ved svak varme i 20-25 minutter, eller til jordskokkene er helt møre. Rør av og til slik at det ikke fester seg i bunnen. Kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser. Smak til med salt, pepper og noen dråper sitronsaft.


Rens og del rosenkålbladene fra hverandre, eller skjær rosenkålen i smale båter. Stek kjøttet raskt over høy varme i smør. Stek i flere omganger, og krydre med salt og pepper. Skjær eplet i terninger eller skiver og stek dem raskt i pannen. Stek også rosenkålen knapt mør og krydre med salt og pepper. Topp suppen med reinsdyrskav, eple, rosenkål og urter.

 

Tips
Krydre gjerne kjøttet med litt knust enebær og timian. Får du ikke tak i jordskokker kan du lage samme suppe av sellerirot eller pastinakk.
Suppen kan smakes til med noen dråper trøffelolje eller toppes med ramsløkolje.

 

Rein Finnbiff

 

 

Reinsdyrtaco i potetlefse med syltet løk og tyttebær

350g Finnmark Rein reinsdyrskank

2 stk sjalottløk

1 liter god kraft av okse eller kalv

3 dl rødvin

1 stk laubærblad

1 kvast timian, fersk

2 stk fedd, hvitløk

nøytral stekeolje (solsikkolje/rapsolje)

salt & pepper

4 stk potetlefser 

1 pk feldtsalat

 

Slik gjør du:

Start med å krydre reinsdyrskanken godt med salt og grovkvernet pepper på alle sider. Stek så reinsdyrskanken i en stekepanne med nøytral steke olje.Ha skanken over i en dyp kasserolle eller gryte og dekk skanken med varm kraft, rødvin, timian, laurbærblad og hvitløk. La den trekke på svak varme i ca 2 timer til kjøttet løsner fra benet. Riv opp kjøttet i passende biter til og server til tacoen.

 

Fyll så potetlefsene med frisk feldtsalat, reinsdyrskank, syltet rødløk, og topp tacoen med en deilig tyttebærdressing.

 

Syltet rødløk

4 stk små rødløk

1 stk sitron

2 ss sukker

 

Slik gjør du:

Skrell rødløken, og del løken i to.Varm opp juice av en sitron og sukker i en kasserolle på svak varme.La løken ligge i laken på svak varme til den og mør og trukket til seg en syrlig smak og fått en fin rød farge.


Tyttebærdresseing

3 dl seterrømme

3 ss tyttebærsyltetøy

2 ss fryst tyttebær

1 stk sitron

 

Slik gjør du:

Bland sammen rømme og tyttebærsyltetøy. Smak til med litt sitronjuice og salt.Tilsett fryste tyttebær og la dressingen stå i kjøleskapet før servering. (Kan lages dagen i forveien)

 

Rein og gnocchi

1 pakke Finnmark Rein finnbiff

1 pakke potetgnocchi

1 fedd hvitløk

2 løk

1 ss oregano, hakket

1 ss vineddik

1 ss honning

1 boks hele tomater

1 dl vann

100 gram feta ost

olivenolje

salt og pepper

friske basilikum til pynt

Slik gjør du:

Brun finnbiff i en varm stekepanne med olivenolje til det har fått fin farge. Tilsett finhakket løk, finhakket hvitløk, tomater, oregano, honning og eddik i pannen med reinskav. Tilsett vann og la det små koke i cirka 10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Varm opp saltet vann og kok gnocchi i cirka 2 minutter. Sil av vannet og vend gnoccchi med litt olivenolje.

Servér på tallerken med gnocchi og fetaost. Pynt med friske basilikum blader.

 

Flere produkter fra Finnmark Rein


Artikkelbilde Kvalitetskjøtt for profesjonelle kjøkken

Kjøtt utgjør en stor og allsidig varegruppe av både ferske og fryste produkter. Se vårt utvalg av rødt og hvitt kjøtt, fra gourmetprodukter til rimeligere alternativer, tilpasset ditt serveringssted. Viktige verdier for våre leverandører er kvalitet, håndverk, tradisjon og innovasjon.

Artikkelbilde Pizza gjort enkelt!

Visste du at pizza er Norges favorittmat? Orkla Foods Norge har vært pizzaguru i over 40 år og har perfeksjonert kunsten å lage den perfekte pizzaen. Vi vet akkurat hva som skal til for at du skal lykkes med din pizza – enten du vil ha et ferdig produkt eller vil toppe pizzaen selv.

Artikkelbilde 3 tips til enkle retter du kan sette på menyen

Salater, wraps og toast er eksempler på enkle smakfulle retter, som alle kan få til! Rettene er også ypperlig å forberede og gjøre klare før kundene kommer, slik at serveringen går kjapt på hektiske dager. Plukk ut dine favorittingredienser og server med tilbehør som tzatziki, srirachadressing eller barbeque saus.

Artikkelbilde Førstehjelp for kjøkken

Førstehjelp er en viktig del av kjøkkenutstyret. I et restaurantkjøkken er risikoen for kuttskader og brannskader stor fordi tempoet ofte er høyt. Derfor er det viktig å ha riktig førstehjelpsutstyr, som er brukervennlig og lett tilgjengelig.

Artikkelbilde Ndujamajones

Ndujamajones er en spennende og smakfull vri på den klassiske majonesen. Denne krydrede italienske pølsebasen tilfører en rik og intens smak som gjør den perfekt til alt fra sandwich og burgere til dip for grønnsaker og pommes frites. Enkel å lage og imponerende i smak, ndujamajones vil raskt bli en favoritt hos dine gjester.