
Slik løfter du desserten med pynt – tips fra konditor Hedda Frederiksen

Skap volum!
Et triks for å gjøre desserten ekstra tiltalende er å skape høyde og volum i pyntingen. Desserter med pynt som «står opp» – fremfor å ligge flatt – fremstår ofte større og mer storslagne. Tenk luft, struktur og bevegelse i dekorasjonen. Dette er med på å gi et inntrykk av at desserten er mer generøs.

Pynt som skaper volum
Én kake – tre uttrykk
Med samme base kan du skape helt ulike stemninger og stiler – bare ved å variere pynten. Hedda viser hvordan små justeringer i farge, form og finish gjør én og samme kake egnet til alt fra kafédisken til festbordet. Noen ganger handler det om å skape variasjon i uttrykket, andre ganger om å skape samsvar mellom utseende og smak. Begge tilnærmingene har sin plass, avhengig av hva du ønsker å formidle.

Forskjellig uttrykk med forskjellig pynt
Velg riktig pynt til riktig underlag
Sjokoladepynt fungerer spesielt godt på våte overflater som glasur, gele og krem, den smelter ikke, og tåler nedfrysing. Husk lufttett kakeeske og langsom tining i kjøleskap for best resultat.
Marsipanpynt passer best på marsipan, fondant eller fettbaserte kremer (som smørkrem). Unngå veldig våte overflater da marsipan kan begynne å «smelte» om det blir for fuktig.
Sukkerpynt egner seg best på overflater med godt feste, som sjokolade og smørkrem, men kan også brukes på de fleste andre underlag. Skal du pynte "tørrere" flater som marsipan eller fondant må du passe på at pynten har noe fuktig å festes til så den ikke triller av. Mye sukkerpynt tåler også frysing godt. Husk å bruke lufttett kakeeske, og tine kaken langsomt i kjøleskap for best resultat.

Pynt til forskjellig underlag
Fra langpanne til personlige kakestykker
Langpannekaker er en klassiker i kantiner og storkjøkken og med noen enkle grep kan du løfte helheten og gjøre hvert stykke mer personlig og innbydende. Se hvordan du med enkel pynt kan gi hvert stykke sitt eget uttrykk – uten at det går utover tempoet i produksjonen.


Gjør kaken mer personlig
Pynten skal speile innsiden
En god tommelfingerregel er at pynten bør gi et hint om hva desserten faktisk inneholder. Et utseende som harmonerer med innholdet, gir en helhetlig opplevelse. Bruk farger, smaker og elementer fra innsiden – som farget pynt, bær, frukt, nøtter eller sjokolade for å formidle dessertens karakter.
Eksempel: Har du en kake med vanilje, jordbær og mandel under et lag av hvit marsipan? Da bør du pynte med røde og hvite elementer, samt mandler eller beige detaljer for å skape en visuell sammenheng.

Samme utrykk på innsiden og utsiden
Obs! My av vår pynt på ASKO fra Bako kan kjøpes i anbrekk (mindre forpakning).

Softis fra Hennig-Olsen er en sikker vinner med høy lønnsomhet. Med deres nye softiskonsepter kan du tilby unike smaksopplevelser, friste flere kunder og øke salget – uten store investeringer.

Oppdag kulinariske skatter fra Nord-Norge med unike oppskrifter som setter reinsdyrkjøtt i fokus. Fra saftige steker til delikate gryteretter, la Finnmark Rein inspirere deg til å skape minneverdige måltider som kombinerer tradisjon med moderne smaker.

Kjøtt utgjør en stor og allsidig varegruppe av både ferske og fryste produkter. Se vårt utvalg av rødt og hvitt kjøtt, fra gourmetprodukter til rimeligere alternativer, tilpasset ditt serveringssted. Viktige verdier for våre leverandører er kvalitet, håndverk, tradisjon og innovasjon.

En god sandwich er mer enn bare et raskt måltid – det er en kombinasjon av smak, tekstur og kreativitet. Enten du ønsker en klassisk variant eller noe med en moderne vri, er mulighetene uendelige. Vi har satt sammen tre smakfulle alternativer som passer perfekt for kafeer, lunsjservering eller møtemat: en saftig meatball sandwich, en smakfull koreansk variant og en frisk laksesandwich.

Bevisstheten rundt miljø og bærekraft har blitt sterkere hos både forbrukere og serveringssteder. Etterspørselen etter vegetariske alternativer er større enn aldri før, og aldri har det vært lettere å tilby plantebasert mat.