Tilpass styrken
Den enkleste huskeregelen når det gjelder øl til ost, er å følge ostens styrke og tilpasse valg av øl etter det. Til milde oster passer det med lyse og lette øl, mens kraftige oster passer best til kraftig øl. Jo høyere fettprosent og sterkere smak osten har, desto høyere alkoholprosent og aroma bør ølen ha. Generelt sett passer øl med smak av frukt og bær godt med ost. Ost og øl har så mange likhetstrekk at de rett og slett er skapt for hverandre og for å gi en fantastisk smaksopplevelse.
Brie med friskt, fruktig og fyldig øl
Brie er en forholdsvis fet ost som bør kombineres med et friskt, fruktig og fyldig øl. Ølet bør ikke være kraftigere en
osten, og øl som bayer, blonde eller hveteøl kan passe godt. Friskt og fruktig øl til camembert. Camembert er en bløt, modnet hvitmuggost med mild, ren og fyldig smak som passer godt med frisk og fruktig øl som ikke er for kraftig.
Chevre og fastost av geitemelk med syrlig øl
Det er først og fremst syrligheten som karakteriserer geitmelksost. Øl som skal passe til fastoster av geitemelk må
ha lett maltpreg, være syrlig og frisk. Øl som lambic, blonde og lyse trappistøltyper passer godt.
Kittmodnet ost + belgisk lys
Kittmodnet ost har en karakteristisk smak og lukt som kommer av ostens modning i kittkulturen. Ridderost, Port
Salut og Taleggio er alle kittmodnede oster som passer utmerket til øltyper som gueze, lambic og belgiske øltyper.
Sødmefylt øl til norsk blåmugg
Blåmuggoster er myke og kremaktige i konsistensen og finnes i både milde og kraftige varianter. Smaken er både salt
og søt, med aromatisk og fyldig smak. Ølet må derfor være sødmefylt og med toner av brent malt.
Noen lokale ysterier
Breivik Gård, bedre kjent som Ostegården, ligger idyllisk til i Fana, nær fergekaien til Austevoll utenfor Bergen. Her bor og driver ekteparet Ruth og Jørn Hafslund med melking og ysting av sine 10-12 melkekyr. Med kuer som beiter fritt hele sommeren på en gammel eng bestående av mange sorter gress og lyng, gir det en helt egen karakter på melken. Ostegårdens firkantede brie er kremet og bløt, og passer godt sammen med usaltet kjeks eller godt brød, med honning, aprikos og fiken og med et friskt, fruktig og fyldig øl som bayer, blonde eller hveteøl.
Bæråscammen produseres på Strandli gård i Helgeland. Den milde hvitmuggosten passer godt på ostebordet sammen med lyst brød eller kjeks, sammen med søt marmelade, gelé eller tørket frukt, og en frisk og fruktig øl. På Eiker Gårdsysteri går kuene fritt og får selv bestemme når de vil melkes, spise og sove. Eiker Camembert er en av mange ostevarianter i sortimentet, en ost som passer godt på ostefatet kombinert med lyst brød eller usaltet kjeks og en frisk og fruktig øl som ikke er for kraftig.
Myrdal gård på Tysnes i Hordaland lager ca. ti ulike ostetyper hovedsakelig på geitemelk. De hvite geitostene finnes smaksatt med ramsløk, trøffel, trøffeltang, honningkløver, pepper, karve og italiensk krydder. Øl til geitost må matche den syrlige smaken, og være syrlig og frisk med lett maltpreg.
Raudberg fra Himmelspannet i Hemsedal er en rødkittost produsert på økologisk kumelk. Sammen medbelgiske lyse øltyper og med lyst brød, mild ostekjeks og aprikosmarmelade eller tørket fiken er den en vinner påostebordet.
Gangstad sin Nidelven Blå er en norskprodusert blåmuggost fra Inderøy, laget på pasteurisert kumelk. Ostenfikk gull under VM i Bergen i 2018 og kan med fordel serveres med en sødmefylt øl, med toner av brent malt,gjerne en porter, bayer eller bokkøl.