Mørkbrent eller lysbrent?

Du bruker en gammel versjon av Microsoft Internet Explorer
Du bruker en gammel versjon av Internet Explorer. Vi anbefaler å laste ned en nyere nettleser
Les mer

Sidenavigasjon

Bilde

Mørkbrent eller lysbrent?

Noen foretrekker mørkbrente kaffevarianter mens andre synes best om lysbrent kaffe. Det er smak og behag! Men hva består forskjellene i?

I utgangspunktet er det ulike prosesser under brenningen av kaffebønnene som gir denne forskjellen. Når kaffen føres inn i brennerkjelen for risting, har brennerkjelen allerede en temperatur på 250 grader. Det er akkurat det samme, enten resultatet skal bli mørkbrente eller lysbrente bønner. Når kaffebønnene legges i den oppvarmede brennerkjelen, er de romtempererte. Derfor går temperaturen i kjelen først ned før den begynner å stige opp mot ønsket kjernetemperatur. Inn i kjelen blåses varm luft som holder en utgangstemperatur på 500 grader. Intensiteten i varmen som blåses inn i kjelen, reguleres ved hjelp av en dyse. Kjernetemperaturen av ALI Kaffes mørkbrente variant, er ca. 10 grader høyere enn temperaturen på bønnene som brukes til ordinær ALI. Selve brennetiden er ikke så ulik, men intensiteten i brenningen justeres av varmluften som blåses inn under prosessen.

Under brenning av bønner som skal brukes til espressokaffe, justeres utgangsvarmen ikke opp men ned. Istedenfor en utgangsvarme på 500 grader, ligger temperaturen her på mellom 375- og 380 grader. Men selve prosessen inne i brennerkjelen krever lengre tid. Normalt ligger da kaffebønnene i 15 til 16 minutter før avkjøling.


Anbefalte Ali produkter

Artikkelbilde Premium sortiment på kjøtt

Er du på utkikk etter et premiumprodukt til ditt serveringssted? Vi har produkter med høy kvalitet innen enhver produktgruppe. Viktige verdier for våre leverandører er kvalitet, håndverk, tradisjon og innovasjon.

Artikkelbilde Årets produkt 2019

Årets produkt 2019 ble Kylling Shawarma fra Roar Stang Kjøtt.

Artikkelbilde Visste du at kaffefilter er et av de viktigste elementene for å få god kaffe?

Vi legger mye energi i å lage god mat fra gode råvarer, men tenker du på hvilke kaffefilter du bruker når du lager kaffe?

Artikkelbilde Hva er lokalmat?

«Mat- og drikkeprodukter med en lokal identitet/særegen opprinnelse eller spesielle kvaliteter knyttet til produksjonsmetode, tradisjon eller produkthistorie.» - matmerk.no

Artikkelbilde Meieri

Meierikategorien omfatter et bredt produktspekter. Her finner du melkeprodukter, osteprodukter, mellomretter og iskrem, i tillegg til smør og margarin. I samtlige av disse produktgruppene tilbyr vi plantebaserte alternativer.

Til kassen