Bilde

Kalix Löjrom - en unik delikatesse

Kalix Löjrom er et unikt produkt, og det kan bare utvinnes fra fisken ”siklöja” (lagesild på norsk) fanget i Bottenvikens brakkvann.

Det er bare rogn fra siklöja, fisket og bearbeidet i kommunene Haparanda, Kalix, Luleå og Piteå som får kalles Kalix Löjrom.


Gastronomiske eksperter anser Kalix Löjrom for å være enestående i konsistens, farge og smak. Men også i rent vitenskapelige termer er Kalix Löjrom unik med sitt mineralinnhold.

Den kjente svenske vinspesialisten Rickard Juhlin uttrykker det på følgende måte:

 

”Det som først og fremst skiller Kalix Löjrom fra annen rogn er den ekstreme renheten  og lignende mineralsk særpreg som kjennetegner en riktig god champagne”.

 

Kalix löjrom, Boks 500g  •  EPD varenr: 5227558


Kalix Löjrom
Artikkelbilde Spesialitet

Spesialitet-merket er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk.

Artikkelbilde Tre sorter – hundrevis av varianter

Botanisk sett skjelnes det bare mellom 3 sorter kaffe; Coffea Arabica, Coffea Robusta og Coffea Liberica. Den siste av disse utgjør kun mellom 1-2 prosent av all kaffe som dyrkes, og er i praksis uinteressant – også fordi den kvalitetsmessig ikke kan konkurrere med de to andre sortene.

Artikkelbilde Millac Gold - det perfekte alternativet til fløte

Totalt laktose- og glutenfrie og passer til all type matlaging.

Artikkelbilde Fra frukt til bønne: Gjæringsprosessen påvirker kvaliteten

I de aller fleste land plukkes kaffebærene for hånd. Det går med rundt 5000 bær til en kilo ferdig brent kaffe! Bærene plukkes når de er modne, det vil si når bærene endrer farge fra grønn til gul og deretter rød – med ett unntak! Kaffesorten gul bourbon har en genetisk feil og blir ikke rød, men – som navnet tilsier – dyp gul når bærene er modne.

Artikkelbilde Hva er lokalmat?

«Mat- og drikkeprodukter med en lokal identitet/særegen opprinnelse eller spesielle kvaliteter knyttet til produksjonsmetode, tradisjon eller produkthistorie.» - matmerk.no