Kaffe og vilt - hva slags kaffe bør du velge?

Du bruker en gammel versjon av Microsoft Internet Explorer
Du bruker en gammel versjon av Internet Explorer. Vi anbefaler å laste ned en nyere nettleser
Les mer

Sidenavigasjon

Bilde

Kaffe og vilt - hva slags kaffe bør du velge?

Jaktsesongen er i full gang, og for mange er høstens viltmiddager et kulinarisk høydepunkt – enten man tilbereder viltmåltidet selv eller får det servert på en restaurant. Et godt viltmåltid fortjener uansett dessert – med en god kaffe til!

Vilt er jo i høyeste grad en sesongråvare, og stadig flere serveringssteder setter retter av vilt på menyen på denne årstiden. Som råvare er vilt spennende å jobbe med, og kjøttet gir fantastiske muligheter til å skape variasjon og store smaksopplevelser. Spennet er stort fra rype, hjort og rein til elg, hare og orrfugl. Det rene, magre viltkjøttet kombineres gjerne med litt kraftigere sauser, for eksempel med fløte, men en god sjysaus kan også passe til enkelte retter.

 

Lett eller kraftig kaffe?

Og selvfølgelig skal man ha seg en god kopp kaffe etter en herlig viltmiddag, men hva slags kaffe bør du velge? Vi spurte tre som har gode forutsetninger for å mene noe om det, nemlig KAM Siv M. Haukå Asmundvaag og distriktssjefene Kenneth Godem og Jeanette Sørlie Ekaas.

 

– Selv om viltkjøttet er magert, er sausen du bruker ofte kraftig. Det gjør at Evergood Dark Roast ofte er et godt valg for mange, og er gjerne en variant jeg velger etter et viltmåltid, sier Siv.

 

– Personlige preferanser spiller selvfølgelig inn, og for noen kan det være riktig å bruke en litt lettere kaffe med lite syre, som for eksempel Baba Budan i Coffee of the World-serien.

 

– Det kan også være mulig å ta utgangspunkt i det rene kjøttet. Det er jo ikke noe som er mer økologisk! Prøv å kombinere dette med vår Green World-kaffe. Den er også økologisk, og har et litt sitrusaktig preg som kan passe til mange viltretter, sier Jeanette.

 

Viktig å fortelle historien

 

– Det er alltid et godt poeng å knytte en historie til det man serverer. Kaffe og viltkjøtt er en fin kombinasjon, og det gode viltmåltidet fortjener både en god dessert og en smakfull kaffe, mener Kenneth.

 

– Enten man vil ha den kraftige varianten i form av Evergood Dark Roast eller en litt lettere variant som for eksempel Green World, så er det et viktig poeng å gjøre noe ut av historien som ligger bak hver enkelt kaffevariant. Her er det mye spennende som mange serveringssteder kan bruke for å selge inn både kaffe og desserter.

 

For øvrig kan kaffe også benyttes i selve tilberedningen av vilt. Prøv for eksempel å lage gravet hjortefilet med kaffe. Oppskriften nedenfor har vi fått låne av matprat.no.

 

Foto: Sjo og Floyd

 

Gravet hjortefilet

 

Å grave kjøtt er en velkjent tilberedningsmetode, men å bruke kaffe i gravingen er ikke så vanlig. Viltkjøtt og kaffe kler hverandre i smakene, og gravet hjortefilet med et hint av kaffe er en spennende og smakfull kombinasjon.

 

Ingredienser

 

Til 6 personer:

– 500 g ytrefilet av hjort

– 30 g salt

– 40 g sukker

– 1 ts malt kaffe

– 1 ts kvernet pepper

– 12 stk knuste einebær

– 4 stk laurbærblad

– 2 ss akevitt eller konjakk

 

Slik gjør du

– Renskjær kjøttet for hinner og legg det til side.

 

– Bland salt, sukker, kaffe og krydder i en skål. Knus laurbærblad grovt.

 

– Strø halvparten av krydderblandingen i en form akkurat stor nok til kjøttet (for eksempel en brødform). Legg kjøttet i formen, og dryss over resten av blandingen. Drypp spriten over til slutt.

 

– Dekk kjøttet med litt folie og press lett (sett en tilsvarende form oppå. Legg et par hermetikkbokser eller liknende i formen for å gi tyngde).

 

– Sett formen på kjøkkenbenken i 2–3 timer, til graveprosessen kommer godt i gang. Snu på kjøttet, dekk det på nytt og sett det kaldt i 3–5 dager, avhengig av tykkelsen på
kjøttet.

 

– Snu det hver dag.

 

– Når kjøttet er ferdig gravet, ta det ut av formen og tørk det med kjøkkenpapir. Oppbevar det i tett boks eller pakket i matpapir i kjøleskapet til servering.

 

– Skjær kjøttet i tynne skiver på tvers av fiberretningen og server, gjerne på enkelt vis med godt flatbrød og rømme.

 

Kaffelink som virker

Kaffelink som ikke virker


Kaffeanbefalinger

Artikkelbilde Huhta Mask - flergangs munnbind

I løpet av en helt vanlig dag kan vi komme opp i situasjoner som gjør det umulig å holde 1 meter avstand. Munnbind er da anbefalt som tilleggstiltak for å hindre smitte.

Artikkelbilde Spesialitet

Spesialitet-merket er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk.

Artikkelbilde Hygieniske løsninger for god overflatehygiene

I tillegg til å følge riktige rutiner for håndhygiene, er rengjøring og desinfisering av overflater like viktig for å bremse spredningen av virus og drepe bakterier. Smittekilder kan holde seg på overflater og være en trussel i flere dager hvis de ikke fjernes på riktig måte.

Artikkelbilde Mochi! En iskald og spennende nyhet på dessertmenyen

Mochi er opprinnelig en japansk rett, hvor deilig iskrem pakkes inn i en risbasert, fargerik deig bedre kjent som mochi-deig. Mochi er en spennende og ny måte å servere iskrem på, og smaker best når de er temperert. Mochi kan spises slik den er, glasere den med en saus eller serveres som del av en dessert.

Artikkelbilde Tørrvarer

Tørrvarer er en stor og allsidig kategori med mange tusen varelinjer.

Til kassen