Fra frukt til bønne: Gjæringsprosessen påvirker kvaliteten

Du bruker en gammel versjon av Microsoft Internet Explorer
Du bruker en gammel versjon av Internet Explorer. Vi anbefaler å laste ned en nyere nettleser
Les mer

Sidenavigasjon

Bilde

Fra frukt til bønne: Gjæringsprosessen påvirker kvaliteten

I de aller fleste land plukkes kaffebærene for hånd. Det går med rundt 5000 bær til en kilo ferdig brent kaffe! Bærene plukkes når de er modne, det vil si når bærene endrer farge fra grønn til gul og deretter rød – med ett unntak! Kaffesorten gul bourbon har en genetisk feil og blir ikke rød, men – som navnet tilsier – dyp gul når bærene er modne.

Fruktkjøttet rundt bønnene må fjernes, og det skjer på to ulike måter. En metode er å tørke bærene til fruktkjøttet er helt inntørket, og deretter plukke ut bønnene. Den andre metoden kalles ”den våte metode” og går i korthet ut på at kjøttet ”vaskes” av bønnene. Etter fruktkjøttet er vasket bort, legges bønnene i tanker hvor de ligger og gjærer. Denne prosessen gir en kjemisk forandring i bønnene som igjen innvirker på smaken.

Alle produkter som utsettes for gjæring gjennomgår en omfattende kjemisk prosess som i mange tilfeller har stor innvirkning både på egenskaper og kvalitet. Derfor blir bønnene som renses gjennom den våte metoden nøye overvåket under gjæringsprosessen. En riktig gjæringsperiode bidrar til å frigjøre bønnenes aromastoffer på en god måte, mens en for lang gjæringsprosess reduserer kvaliteten.


Artikkelbilde Hva er lokalmat?

«Mat- og drikkeprodukter med en lokal identitet/særegen opprinnelse eller spesielle kvaliteter knyttet til produksjonsmetode, tradisjon eller produkthistorie.» - matmerk.no

Artikkelbilde Tilbehøret som hever kvaliteten og sparer deg for tid

Vi i Taga Foods lever for gode smaker og råvarer. Vi ønsker at gode råvarer skal være tilgjengelig for alle og at flest mulig skal få en god matopplevelse. Vi ønsker at ditt kjøkken skal kunne tilby kvalitetsprodukter samtidig som du sparer tid og ressurser. 

Artikkelbilde Premium sortiment på kjøtt

Er du på utkikk etter et premiumprodukt til ditt serveringssted? Vi har produkter med høy kvalitet innen enhver produktgruppe. Viktige verdier for våre leverandører er kvalitet, håndverk, tradisjon og innovasjon.

Artikkelbilde Ønsker du å servere kundene dine håndverk produkter med et hjemmelaget preg?

Er du ute etter gode håndstekte karbonader eller andre farseprodukter, er Matbørsen en naturlig samarbeidspartner. Vi ønsker å gjøre det enkelt å utvide menyen og gi deg og gjestene dine det samme gode resultatet hver gang.

Artikkelbilde Det er viktig å gå på kurs for å holde seg oppdatert

«Jeg anbefaler på det sterkeste å kurse seg for å bli bedre!» Jan-Erik Hauge fra kokkelandslaget mener det er viktig å sette av tid til å lære noe nytt.

Til kassen