Fra frukt til bønne: Gjæringsprosessen påvirker kvaliteten

Sidenavigasjon

Bilde

Fra frukt til bønne: Gjæringsprosessen påvirker kvaliteten

I de aller fleste land plukkes kaffebærene for hånd. Det går med rundt 5000 bær til en kilo ferdig brent kaffe! Bærene plukkes når de er modne, det vil si når bærene endrer farge fra grønn til gul og deretter rød – med ett unntak! Kaffesorten gul bourbon har en genetisk feil og blir ikke rød, men – som navnet tilsier – dyp gul når bærene er modne.

Fruktkjøttet rundt bønnene må fjernes, og det skjer på to ulike måter. En metode er å tørke bærene til fruktkjøttet er helt inntørket, og deretter plukke ut bønnene. Den andre metoden kalles ”den våte metode” og går i korthet ut på at kjøttet ”vaskes” av bønnene. Etter fruktkjøttet er vasket bort, legges bønnene i tanker hvor de ligger og gjærer. Denne prosessen gir en kjemisk forandring i bønnene som igjen innvirker på smaken.

Alle produkter som utsettes for gjæring gjennomgår en omfattende kjemisk prosess som i mange tilfeller har stor innvirkning både på egenskaper og kvalitet. Derfor blir bønnene som renses gjennom den våte metoden nøye overvåket under gjæringsprosessen. En riktig gjæringsperiode bidrar til å frigjøre bønnenes aromastoffer på en god måte, mens en for lang gjæringsprosess reduserer kvaliteten.


Artikkelbilde Trygt og miljøriktig - med produkter fra Huhtamaki

Emballasje til mat og drikke kan, om vi ikke velger riktig materiale og avfallshåndtering, påvirke miljøet vårt negativt, men det trenger ikke gjøre det!

Artikkelbilde Kaffe og vilt - hva slags kaffe bør du velge?

Jaktsesongen er i full gang, og for mange er høstens viltmiddager et kulinarisk høydepunkt – enten man tilbereder viltmåltidet selv eller får det servert på en restaurant. Et godt viltmåltid fortjener uansett dessert – med en god kaffe til!

Artikkelbilde Kalix Löjrom - en unik delikatesse

Kalix Löjrom er et unikt produkt, og det kan bare utvinnes fra fisken ”siklöja” (lagesild på norsk) fanget i Bottenvikens brakkvann.

Artikkelbilde Pellegrino

S.Pellegrino naturlig mineralvann flommer fra naturlige kilder i dalen Val Brembana i San Pellegrino Terme, ved foten av de italienske alper.

Artikkelbilde Sjekk vårt miljøvennlige serveringssortiment!

Papstar Pure. Serveringsprodukter basert på fornybare råvarer! Møt kundenes forventninger om servering i ny bærekraftig emballasje. Sjekk vårt brede sortiment innen trebestikk, pappsugerør, palmebladtallerkener, varmmatbokser i papp og sukkerrør mm.