Øl passer veldig godt å drikke til mat, siden ølet virker leskende og ikke er så dominerende på smak som enkelte andre drikker. Det gir maten rom for utfoldelse, samtidig som ølet støtter opp om smakene, fremfor å sloss med maten om ganens oppmerksomhet.
Å sette øl til mat er en egen vitenskap, der målet er å skape balanse mellom ølet og maten. Leder for besøksvirksomheten til Aass Bryggeri og kokk, Anders Lien, har noen enkle tips for å anbefale riktig øl til riktig rett.
Det er den totale smaken på retten som styrer hvilken ølsort som passer, ikke en enkel komponent. Kjøtt som blir servert sterkt krydret uten saus, passer til et annet øl enn samme kjøtt som blir servert med mild krydring og med en mild saus. Spiser du reker slik de er, kan en hveteøl passe meget godt, men tilfører du rekene chili og sterke krydder, passer en IPA bedre.
Anders sine kjøreregler for å sette riktig øl til mat:
- Lette og milde smaker: Øl som er fruktige, runde og milde, som f.eks. hveteøl og øl med hveteinnslag. Mange lavkalori øl kan også passe her.
- Salte, krydrede og sterke smaker: Øl med tydelig bitterhet som f.eks. pilsner og IPA
- Kraftige og tunge smaker: Øl som er smaksrike og sødmefulle som f.eks. bayer, bock og juleøl.
Dette gjelder enten ølet er alkoholholdig eller alkoholfrritt.
Alle produkter fra Aass Bryggeri er merket med en matanbefaling. Informasjonen kan også finnes for hver ølsort på bryggeriets nettsider.