Inger Renathe Østmo – gledesspreder og «sjefsvariatør»
Å ha ansvaret for den daglige lunsjen til mange mennesker hver eneste dag, det er et ansvar man ikke tar lett på. Selv om maten skal oppleves lett. Det krever rett og slett kreative evner.
Foto: NKL - Norske Kokkers Landsforening
Landslagskaptein for Kokkelandslaget Community catering, Inger Renathe Østmo, fant sin nåværende karrierevei når hun fikk sitt første barn. Da ble behovet for en dagjobb viktig, og hun startet som kokk i personalrestaurant. Nå er hun fagansvarlig kjøkkensjef i ISS. Der får hun virkelig brukt sine kreative evner.
Helhetlige konsepter
- En viktig del av jobben min er å sette sammen konsepter og menyer. Og i det arbeidet har jeg en klar filosofi om å tenke helhetlig. Det handler om å bruke hele råvaren, ikke kaste mat unødvendig og legge opp menyen slik at du kan samkjøre det flere steder. Vi tar utgangspunkt i samme råvare, men bruker det på forskjellige måter.
- En annen drivkraft er at gjestene skal få gode matopplevelser hos oss. Og det som kjennetegner våre gjester er at vi har de samme gjesten hver eneste dag. Så vi må ha variasjon, vi kan ikke ha samme meny hver dag, slik som på restaurant, forteller Østmo.
Tungt ansvar, lette løsninger
I tillegg skal det være sunn og lett mat, så gjestene klarer å jobbe videre etter lunsj.
- Vi har jo et ansvar når vi lage et av de daglige måltidene til veldig mange mennesker, slik sett blir vi en stor del av deres mathverdag. De skal glede seg til å komme til lunsj. De skal ha oss som dagens høydepunkt. Dessuten får vi muligheten til å bli kjent med gjestene våre, fordi vi ser de hver eneste dag.
Kreativ dialog
For å gi gjestene sine alt dette, trenger Østmoe et kreativt miljø på jobb. At man deler erfaringer og lærer av hverandre. For å bli bedre.
- I et kreativt miljø er det dialog, vi kaster ball med hverandre. For å bevare teamfølelsen på et kjøkken er det viktig at det ikke er én person som bestemmer alt, da mister man fort eierskap. Det at folk sier det de tenker og har meninger om det som skal serveres, det liker jeg. Da kan vi lære av hverandre og se hverandres kvaliteter, avslutter Inger Renathe Østmo.
Les mer om de Norske Kokkelandslagene på SMAKmagasinet