Vinnerne av ASKO Servering Norgescup 2023
ASKO Servering Norgescup ble arrangert på Jåttå Videregående skole i Stavanger 3. og 4. februar. Lørdag kveld ble vinnerne kåret, og laget fra Vianvang og Brimibue gikk av med seieren blant kokkene og servitørkonkurransen ble vunnet av laget fra Renaa Restauranter.
Bilde: F.v. kokkelaget fra Brimibue og Vianvang og servitørlaget fra ReeNaa. Foto: Thomas Floyd
I årets ASKO Servering Norgescup var det høyt nivå og veldig jevnt mellom lagene. Det var tre verdige vinnere som sto igjen på pallen etter endt konkurranse. Konkurransen for kokkene besto i å lage en treretters middag, og servitørene mikset drinker, flamberte, dekket bord og serverte gjestene med maten kokkelagene laget.
Kokkekonkurransen
Jentene fra Vianvang og Brimibue var rørt og overrasket over å vinne. Vi gratulerer Synva Gjerde Knapstad, Mari Solem Brennhaugen og lagleder Sindre Kristiansen Rusten med seier i konkurransen.
Andreplassen gikk til laget fra Kulinarisk Akademi og på tredjeplass kom Bekkjarvik Gjestgiveri.
Servitørkonkurransen
Laget fra Renaa Restauranter gikk til topps i servitørkonkurransen. Vi gratulerer Souwen Gbamou, Aurora Marie Iversen og lagleder Torill Renaa.
På andreplass kom Trondheims lag fra To Rom og Kjøkken og på tredjeplass Strand Hotell Fevik.
Bilde: Laget fra ReeNaa viser at de mestrer flambering.
KuttMatsvinn-prisen
Matvett, NKL og ASKO Servering delte ut «KuttMatsvinn-pris» til laget fra Vianvang og Brimibue, det laget som hadde minst matavfall og en tydelig plan for å redusere sitt matsvinn. Kokkelaget skilte tydelig mellom matsvinn og matavfall i konkurransen Matvarer som kan brukes igjen, ble merket tydelig og oppbevart på forskriftsmessig vis.
Bilde: Maria fra Matvett delte ut KuttMatsvinn-prisen til laget fra BrimiBue og Vianvang.
Fokus på rekruttering
Kokkekonkurransen skaper viktig oppmerksomhet og bidrar til et tydelig fokus på rekruttering til kokk- og servitørfaget. Norske Kokkers Landsforening (NKL) har i flere ti-år utviklet unge kokketalenter, mange av disse har startet sin karriere på ASKO Serverings Norgescup for kokk- og servitørlærlinger. Flere har blitt landslagsdeltagere og vinnere i de store og mest prestisjefylte kokkekonkurransene i verden. Den formidable innsatsen har hatt og har fortsatt enorm betydning for rekruttering til kokkefaget.
Alle lagene i ASKO Servering Norgescup har vært igjennom en lokal kvalifiseringskonkurranse, og representerer NKL sine 23 foreninger i konkurransen. Semifinaler ble arrangert for 24 lag i tre puljer fredag 3.februar. De seks beste lagene ble offentliggjort kvelden før finalen som gikk av stabelen 4. februar.
NM i resepsjonsfag
NM i resepsjonsfag ble også arrangert på Jåttå Videregående samtidig med de andre konkurransene. Her måtte deltakerne utføre rollespill hvor oppgavene innebar reelle hendelser fra virkeligheten. Nivået var høyt også her.
Bilde: En veldig glad og rørt Stine Korstad fra Britannia gikk av med seieren i NM i resepsjonslærling.